torstai 28. syyskuuta 2017

Kisakausi osa 2 ei koskaaan ilmestynyt

Kisakausi osa 2 ei koskaan ilmestynyt. Juoksin kyllä kisoja loppukaudesta, mutta niistä ei ole mitään kirjoitettavaa. Ilman pohjakuntoa kunto ei nouse kisa kisalta, vaan jokainen kisa syö jo muutenkin valmiiksi huonoa kestävyyspohjaa. Loppukaudesta myös plantaarifaskiitti kipeytyi ja sen takia kausi loppui ratakisoihin, enkä voinut juosta maantiekisoja syksyllä.

Kaudesta ei siis juuri jäänyt mitään kirjoitettavaa, mutta listasin tähän alle 3 tärkeintä asiaa, jota tällä kaudella opin, sillä uskon, että ”hard roads lead to beautiful destionation”:

1) Keuhko tarvitsevat treeniä, eivät kortisonia. Kävin Harri Hakkaraisella reilu viikko sitten. Lähes 6 kuukautta takana ilman kortisonitablettikuureja ja keuhkoissa ei vingu. Vaikka nenä olikin vähän räkäinen vielä, intervalliharjoittelulla on selvästi saatu keuhkojen kykyä poistaa hiilidioksidia palautumaan ja keuhkoja tervehdytettyä. En sano, etteikö kortisonitabletti kuureista olisi hyötyä vakavissa keuhkoinfektioissa, mutta ainakaan itsellä ne eivät auttaneet siihen, että keuhkot olisivat alkaneet tervehtyä ja niiden limakalvo palautua – viimeisen puolen vuoden aikana on sen sijaan tapahtunut edistystä ja limakalvo on lähes normaali. No miksi tällä on sitten niin iso merkitys? Tulehtuneet keuhkot ovat hyvin vastaanottavaisia kaikille infektioille ja keuhkojen värekarvetoiminta heikkenee, kun räkä peittää ne. Infektion aikaan ei tule treenata, mutta tavallinen liikunta pitää yllä aineenvaihduntaa ja keuhkojen toimintaa.

2) Kestävyyspohja tekee ihmeitä – ilman sitä ei voida puhua kestävyysjuoksusta. Kun on 9 kuukauden aikana enemmän sairaana kuin täysin terveenä on mahdoton rakentaa pohjakuntoa, joka on kaiken perusta. Se on avain palautumiseen, se mahdollistaa kovat harjoitukset ja siitä palautumisen. Kestävyyspohjaa rakentaessa on mahdollista myös vahvistaa kehon heikkouksia ja jalkojen puolieroa. Harjoituskaudella pienet jumit eivät menoa ja perusharjoittelun ohessa näihin on aikaa keskittyä – kisakaudella se on paljon vaikeampaa. Jos perusta ei ole riittävän vahva, kovimmat vetoharjoitukset voi jättää muille. Muille jäävät myös palkintopalli-paikat tällöin.

3) Vastuskyky alkaa vatsasta. Antibioottikuurit tuhoavat usein myös hyviä bakteereita elimistöstä, ja saattavat heikentää vastustuskykyä. Vaikka olen aina syönyt maitohappobakteereita antibioottikuurien aikana, päivittäiseen ruokavaliooni on nyt myös vakiintunut Bion 3 Immune Restore -maitohappobakteerivalmiste, joka on auttanut vastustuskyvyn vahvistamisessa. Tottakai vastustuskykyyn vaikuttaa monet muutkin asiat, kuten stressi, vähäinen uni, sisäilmaongelmat ja jopa ruokavalio, mutta olen kokenut, että Bion3 on ollut oiva lisäravintoon. Myös gluteiinitonta ja maidotonta ruokavaliota on tullut kokeiltua vuoden aikana, kerron niistä sitten seuraavassa blogissa. 😊

Onnistuneeseen harjoitteluun tarvitaan siis terveet keuhkot, kestävyyspohja ja vastustuskyky. Nämä ja paljon muita ajatuksia juoksureppuun pakattuna suuntaan katseet uuteen kauteen ja lokakuussa on tarkoitus aloittaa harjoittelu uutta kautta kohti.

Tsemppiä sinulle syksyisiin lenkkeihin!


Kuva viimeisestä kilpailusta Tampereen Tähtikisojen 1500m:ltä. Vauhti tuntui kovalta, vaikka ei sitä ollut eikä kisasta jäänyt mitään kerrottavaa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti